Ansvarsfrihet
Vid Stora Lundbv kommunalfullmäktiges sammanträde den 13 juni var första ärendet herr Peter Ruschs avsägelse av Iedamotskapet i kf på grund av sjukdom. Ärendet bordlades till nästa sammanträde och hoppades man att herr Rusch skulle kunna förmås återtaga sin avsägelse.
Nästa fråga på dagordningen gällde beslut om 1954 års räkenskaper och förvaltning. Revisorerna hade i sin berättelse tillstyrkt att ansvarsfrihet för år 1954 skulle beviljas kommunens samtliga förvaltande organ. Några erinringar från revisorerna beträffande fastighetsunderhåll, sopkärlsförmedling och branddammar besvarades och föranledde ringa diskussion, hundskatteskolkare beslöt kf skulle hållas efter bättre än tidigare.
Fattigvårdsstyrelsen blev däremot ett tvisteämne. Revisorerna hade inte kunnat kontrollera socialvården då socialregister ännu ej finnes. Här bör påpekas att siffergranskning skett i vanlig ordning, att socialregister kommer att uppläggas under sommaren, sedan kf tidigare i år beviljat medel till mer skrivarbete, samt att ett socialregister omfattar såväl fattigvård som barnavård och hemhjälp.
Herr S. Nyman m.fl. ansåg att kf ej skulle godkänna fattigvardsstyrelsens förvaltning nu, och yrkade bordläggning i och för specialrevision. Det blev votering och av kf:s 30 närvarande ledamöter hade blott 15 rösträtt i denna fråga. De som samtidigt voro ledamöter i förvaltande organ eller vars make eller maka var det, hade ej rösträtt. Voteringen utföll 7 mot 7, en uvstod. Ordföranden fick därför avgörandet trots att han ej var röstberättigad, och kf avslog därmed yrkandet om specialrevision. Ytterligare ett par påpekanden från revisorerna besvarades, varefter den av revisorerna tillstyrkta ansvarsfriheten beviljades. Hrr S. Nyman och Evert Johansson reserverade sig mot detta beslut. — Enligt ett obekräftnt rykte kommer beslutet att överklagas.
De första två punkterna på dagordningen tog nära två timmar att behandla. I fortsättningen gick det raskare undan. Anslag till Östadskolan beviljades och byggnadskommitté tillsattes. Kostnaderna uppskattas till ca. 425.000 kr. varav 150.000 kr. i statsbidrag. 75.000 kr. från investeringsfonden och resterande 200.000 kr. upplånas på 20 år.
Medel för vidare utredning av planerade skolbyggen i Gråbo beviljades. För att fä bättre överblick över investeringsbehovet beslöt kf att styrelser och nämnder skulle yttra sig i frågan.
Efter någon diskussion beslöts i princip ett bygge av ålderdomshem i Gråbo. Fattigvårdsstyrelsen fick i uppdrag att göra förarbeten och verka som byggnadskommitté. Samtidigt rekommenderades att undersöka möjligheterna att i nära anslutning bygga ett pensionärshem. Här kan ett par upplysningar vara på sin plats. Till styrelser och nämnder blir det nyval i höst och den nuvarande fattigvårdsstyrelsen sitter således blott detta året ut. Vidare har kommunen ej bestämmanderätten när det gäller ett bygge av detta slag, utan det blir länsstyrelsen och staten som har det slutliga avgörandet. Kortaste tid för att få igenom bygget torde vara tre till fyra år.
Handl. Nyrén fick sina pilsnerrättigheter beviljade, dock var meningarna inom kf markant delade.
1.000 kr. anslogs till byggande av ett hopptorn, och idrottsnämnden fick i uppdrag att utreda och föreslå åtgärder för förbättring av badplatser m.m.
Att utreda den kommunala förvaltningens organisation valdes följainde kommitté: Paul EIiasson, sammankallande, Einar Samuelsson, Åke Ahlström och Sven Holmqvist. Till kommunikationskommitté valdes: Evert Johansson, sammankallande, Robert Johansson och Erik Andersson.
SÖNDAGSSKOLFEST
har hållits som avslutning på terminen i söndagsskolan i Bergums Missionskyrka. l högtiden medverkade pastor Lindahl samt lärarna och barnen. Traditionsenligt tågade man under musik från Missionskyrkan till trädgården hos lantbr. Hilding Carlsson, Småkulla. Där serverades kaffe och saft och barnen fick leka. Kören avslutade med några sånger. Söndagsskolförest. är handl. Bertil Larsson, som har ett 10-tal medhjälpare. De 60 eleverna ha varit uppdelade i fyra klasser.
SCOUTLÄGER
Västkustdistriktet av Sv. Missionsförbundet har också i år läger för distriktets VF och VP å Ungcdomsgården i Sjövik. Om någon vecka samlas man till pojkläger, vilket följes av flickläger påföljande vecka. Vardera lägren bruka samla omkr. 400 pojkar, resp. flickor, jämte ledare. Bergums Missionsförsamlings VF och VP-kår deltager i lägren.
FRUKTODLAREFÖRENINGEN
ordnar utflyktsresa den 17 juli till bl.a. Hjo och Skövde. Utförlig annons kommer i nästa nr av Fredags-Bladet.
Läs fler artiklar från Fredagsbladet…
Hela årgången av Fredagsbladet 1955 i PDF format.