Sjövikspojke Berättar
Den internationella barnbyn, som jag fått vara med om, var förlagd till trakten av Cincinnati ca. 100 mil väster om New York. Vi var fyra svenskar, två flickor och två pojkar, och som ledare hade vi en lärarinna från Bromma. De övriga 37 barnen kom från olika länder i Amerika, från Argentina i söder till Kanada i norr. Tre färgade barn från Brittiska Honduras var också med. Alla
kunde något engelska, men de flesta hade spanska som modersmål.
Vi låg i små ”cabins” 10-12 stycken i varje och i ett större hus var matsal och samlingsrum. En stor del av tiden fick vi leka. dansa ringlekar, spela baseball och andra lekar och spel. I en närbelägen sjö badade vi flera gånger om dagen. På kvällarna var det som regel underhållning, då vi fick stå för programmet själva. I vårt program dansade vi tantoli och varsovienne iförda folkdräkter och sjöng några svenska sånger.
Dom hade väldigt roligt åt en lek som gick ut på att placera en käpp, som var fastbunden på ryggen, i en flaska på golvet. Man fick huka sig ner över flaskan, om det skulle gå bra.
På söndagarna var det gudstjänstbesök i olika kyrkor. I en, som vi besökte, hade de väldigt mycket musik på orgel, piano, trumpet och klarinett, medan det i en annan var mycket tyst och stilla andakt. På söndagseftermiddagarna fick vi hälsa på i olika hem. I ett vi kom till talade de svenska och i ett annat var frun norska, så då gick det lätt att göra sig förstådd. En söndag kom tre kamrater och jag till en farm. Där fick vi indiska dräkter och indisk mat och hade väldigt skojigt.
Precis en månad varade lägret. Att skiljas var svårt och många av oss grät, och vi önskade alla att vi en dag skulle få mötas igen.
Under hemfärden var den svenska gruppen två dagar i New York. Vi åkte upp i världens högsta hus, Empire State Building, såg en ”show” i Radio City Music Hall och besökte FN-högkvarteret m.m. Den ena dagens guide hette Gertrud Wrangö och var från OIofstorp.
Färden hem gick med flyg över Island och Oslo till Torslanda, där det förstås var roligt att få träffa mamma, pappa och mina syskon.
Göran Lillieström
Konsums andra bussresa
Med fullsatt buss gick färden förbi
Björboholm över Kilanda och Lilla Edet till Fors, där vi hade frukostrast i det gröna. Så vidare till Trollhättan. På Turistföreningens vackra Strömsborg togs vi emot av dess värd, som bjöd oss sitta ned i blomsterrummet, där han berättade om både stadens och slottets historia. Staden besågs från utsikten, och sedan smakade det gott med kaffe.
På väg mot Uddevalla såg vi gamla Grunnebo exercisplats, där en stor minnessten täljer om tid som varit Efter en god middag i Brastad fortsatte vi till Lysekil. Staden vimlade av folk, ty 500 personer från Fredrikstad i Norge var där på besök. Vi blev som kamrater med dem, och genom färdledaren inbjöds vi att komma till deras stad på vår nästa resa. — Efter att ha besett kyrkan och varit på utsiktstornet körde vi en rundtur i staden.
Under hemresan blev det kafferast på Skeppsviken i Uddevalla. Vid 11-tiden på kvällen var vi hemma igen. Hr Hugo Winqvist avtackade reseledningen för en härlig dag och dito resa.
AH
Berlinungdomar på besök i Bergum
En grupp om 19 tyska ungdomar från Berlin, tillhörande Sv. Missionsförbundets systerförbund i Tyskland, Bund Freier Evangelicher Gemeinden in Deutschland, besökte en kväll Bergum,
dit de inbjudits av den pågående sommarbibelskolan. Missionsförsamlingens
juniorer hade även inbjudits. Omkring borden i festsalen var konversationen snart igång med hjälp av tyska, engelska och svenska. Hälsningsord utväxlades mellan de båda ungdumsgrupperna genom pastorerna Fr, Sticht och E. Lindahl. De tyska ungdomarnas körsång väckte stor uppmärksamhet. På kvällen reste de tillbaka till sin lilla ö mitt i ryska zonen, Västberlin, efter två veckor fyllda av upplevelser tillsammans med svenska ungdomar, bl. a. i Stockholm. Kristinehamn och Herrljunga.
Livlig julimånad för polisen
Från tidningens redaktion, som ligger nära poliskontoret i Gråbo, har vi kunnat se att poliserna haft det ovanligt livligt under den gångna månaden. Vi har därför vänt oss dit för att få veta vad som kan förekomma inom kommunen och har fått en god provkarta över,
hur pass skiftande uppgifterna kan vara under en sommarmånad.
I polisdiariet finns bokfört 86 ärenden som föranlett skriftlig utredning eller rapporter av olika slag. Bland dessa märker man främst 8 misstänkta rattfyllerier, som föranlett blodprovstagning. Alla hade varit inblandade i trafikmissöden av olika slag och 7 av dem var synnerligen kvalificerade för minst en månads vila mot egen vilja. Tre av rattfylleristerna saknade körkort och en tog man körkortet av omedelbart utan att invänta länsstyrelsens beslut. Två av dem var så överlastade, att de var finkfärdiga.
Om vi går vidare bland anteckningarna märks 14 trafikförseelser, däribland ungdomar som kört motorcykel utan körkort och haft oförsäkrat fordon, som i ett fall inte ens varit registrerat. En bil med bristfällig styrinrättning har fått omedelbart körförbud. Ett fall av resande av livsfarligt vapen har förekommit och tre anhållanden för fylleri och två andra utredningar angående fylleri och skadegörelse. En farlig spränggranat har omhändertagits och överlämnats till militar, två motorcykelbränder och lika många svårare olycksfall har utretts. En s.k. farlig alkoholist, som misstänktes vara farlig for annans säkerhet, har varit anhållen för vidare utredning och läkarundersökningar. Det har förekommit en bilstöld och ett försök till bilstöld. En motorcykelstöld i Alingsås och två inbrott uppåt landet har gråbopolisen klarat ut förövarna till. En person inom kommunen, som misstänktes för ett fult sexualbrott på annan plats, har tack vare en noggrann undersökning från polisens sida kunnat rentvås från misstanken. Dessutom märks ett flertal utredningar rörande utlänningar, försumliga barnafäder, fordonsregistreringar, vapenärenden, delgivnings- och passärenden, trafikolyckor inom och utom distriktet o. s. v. — Av alla dessa ärenden är det blott ett litet fåtal som berör personer bosatta i kommunen.
Vidare får vi veta, att det kommit in många ärenden, som inte bokförts då de kunnat avfärdas efter en första utredning. Spärrar och kontroller har förekommit flera gånger, bl.a. på larm från andra distrikt om eftersökta brottslingar.
Förutom det polisiära får vi veta att de även skall kamma in resterande skatter, bilskatter, brännoljeskatter, böter och investeringsavgifter, som inte inkommit till länsstyrelsen i rätt tid.
På en fråga hur de kan hinna med detta på vanlig arbetstid svarar man att det inte förekommer någon 48 timmars vecka för deras del utan de skall göra så mycket de kan av vad som kommer in. Arbetsveckan blir många gånger den dubbla och fridagarna är bara en söndag var fjortonde dag. Övertidsersättning
får de inte, då det kallas att de har okontrollerbar arbetstid. Det är enbart nattutryckningar som betalas extra för och sådana har förekommit till en omfattning av ca. 70 timmar mellan kl. 22 och 6 under den gängna månaden.
Är vår ungdom bråkig?
Vi framställer frågan till polisen, som svarar bestämt nej. Ungdomarna från bygden uppför sig i stort sett mycket bra när de är ute och roar sig, Det är självklart att något hyss kan de göra, men det är i de flesta fall oförargliga bagateller, sådana som vi alla kanske varit med om i vår ungdom. Däremot kan det förekomma att de hittar på något rackartyg någon gång, som beror på bristande fritidssysselsättning. Vid dansbanorna har det ibland förekommit att någon skämt ut sig, men det har vid ett närmare påseende visat sig vara ungdomar från Alingsås och Göteborg som på grund av dåligt uppträdande blivit porttörbjudna på hemmaplan.
Det har tidigare förekommit en del bråk på festplatserna, men under sista åren har det varit mycket sällan, På midsommaraftonen hade dock ett stort antal av den mindre trevliga ungdomen från Alingsås invaderat Huvden för att uppliva gamla minnen och lyckades ställa till busliv där. Det kom några poliser till platsen och efter det ett par stycken bråkmakare burats in försvann de övriga rätt kvickt till sina båtar och körde. med största hast därifrån, varför luguet kunde återställas så småningom.
Buslivet var dock så pass otrevligt, att myndigheterna från början hade tänkt stoppa vidare danser vid Huvden. De har dock ändrat sig och bestämt, att bevakningen skall skärpas och så snart någon vågar sig på försöket att störa trevnaden för de övriga skall han omedelbart omhändertagas för en näpst eller avvisas därifrån. Poliserna har lovat göra vad de kan för att vår ungdom skall få roa sig utan att busar kommer och förstör trevnaden för dem.
Läs fler artiklar från Fredagsbladet…
Hela årgången av Fredagsbladet 1955 i PDF format.