Här kommer mitt andra inlägg på gråbo.nu, i min tidigare artikel kunde ni läse hur jag tog mig in i maktens korridorer och varför jag valde att bli politiker.
Det jag kommer och skriva om den här gången har en annan inriktning. Jag studerar för tillfället till civilekonom och kommer vara färdigutbildad till sommaren 2014, därmed har jag ett djupt intresse i ekonomi och tänkte beröra ett av dessa ämnen den här gången.
Som säkert flera av er har uppmärksammat så kan man se att det finns flera orosmoment runt om i världsekonomin för tillfället, så som att de lokala regeringarna i Kina har belånat sig allt för mycket, krisen på koreahalvön, Iran-Israel konflikten, konflikten mellan Japan och Kina angående ögruppen Senkako/Diaoyu, USA:s växande statsskuld och sist men inte minst skuldkrisen i Europa (jag misstänker att det finns fler exempel på fler orosmoment men det var dessa som jag kunde komma på i skrivandets stund).
Det som kanske ligger oss Svenskar närmast är just den växande skuldsättningen i Europa, flera länder går sämre och sämre. Grekland, Italien, Spanien, Cypern och även Frankrike har alldeles för höga skulder och alldeles för oansvariga politiker. Politiker som år ut och år in valt att bedriva en politik som är totalt ansvarslös, skulderna har stigit och man har vägrat ta ansvar för det tills det har kommit till den gräns där man har varit tvungna att be EU och övriga EU-länder om stöd och hjälp.
Då kan man ställa sig frågan, varför ska vi hjälpa länder som inte sköter sin ekonomi? Vad händer om vi hjälper dem nu, kommer de tro att ”vi kan fortsätta som vanligt för vi vet att EU kommer alltid sträcka ut en hjälpande hand”. Det är en stor problematik att lösa, och ena sidan så känns det som om vi måste hjälpa de krisande länderna för annars kan det påverka oss och övriga EU-länder som sköter sin ekonomi, men och andra sidan så kan man tycka att det är de själva som har försatt sig i den sitsen som de befinner sig i och att de då borde ta sig ur den själv.
För att fördjupa diskussionen och få er som läser denna artikel och inse hur oansvariga bland annat den grekiska regeringen har varit så valde den grekiska regeringen när krisen uppdagades att köpa in 400 hypermoderna amerikanska pansarvagnar av model M1A1 Abrams (används framförallt av amerikanska och Israeliska militären). Det här är pengar som kunde använts till annat men ändå väljer den grekiska regeringen att dra kreditkortet och shoppa med pengar som de inte har.
Ett annat bra exempel som speglar hur dåligt utformat det grekiska systemet har varit är att man har betalt ut pension till ca. 200 000 personer som tyvärr inte längre finns i livet, dessa pengar har gått till den avlidnes nära och kära som inte anmält att personen i fråga har gått bort. Det jag vill komma till är att Grekland likt många andra länder från södra Europa inte verkar ha en susning om hur man vårdar sin ekonomi, de verkar ha svårt med att begära in skatt och de verkar ha svårt att komma till bukt med de problemen som finns.
Då kan man ställa sig frågan, hur ska övriga länder bidra till att man löser detta? Om vi ska gå in med ekonomiskt stöd så kan jag lova er att Sverige och alla andra nordiska länder kommer att få betala. Det kommer vara du och jag som får stå för grekernas och cyprioternas notor. Det kommer helt enkelt att påverka oss, dock en sak som Sverige skulle kunna bidra med som infördes på 90-talet av bl.a. Centerpartiet och som övriga EU-länder kollar med avundsjuka ögon på det är vårt Finanspolitiska Ramverk.
En kort sammanfattning av det finanspolitiska ramverket är att det kom till efter Sveriges kris i början/mitten av 90-talet och syftade till att säkerställa att man inte ska dras med allt för stora budgetunderskott, bland annat så innebär den att man har överskottsmål, ett utgiftstak och kommunalt balanskrav och alla dessa gemensamt är faktorer som gör att Sverige inte ska hamna i samma situation igen. Tänk om Grekland, Italien, Frankrike, Spanien och Cypern skulle ta efter det och inse att överskottsmål, utgiftstak och kommunalt balanskrav är bra medel för att förhindra kraftiga budgetunderskott då skulle vi ha möjligheten att förhindra sådana här framtida budgetunderskott.
Nu till slutklämmen, att missköta sin ekonomi och sedan kunna tro att alla andra kan hjälpa till är inte hållbart. De pengarna som vi med största sannolikhet kommer pumpa in i de krisande länderna är pengar som vi kunde använt till att förbättra vår infrastruktur, satsa på miljöprojekt eller sänka skatten med. Det är du och jag som kommer vara med och betala för krisen. Grekland, Cypern och övriga krisande länder måste inse att det som de har gjort inte är hållbart och bita i det sura äpplet, kavla upp ärmarna och föra en ansvarsfull ekonomisk politik. Frågan är, vill vi hjälpa några som missköter sin ekonomi?
Med Vänliga Hälsningar
Christopher Hansson
Ekonomistudent &
Centerpolitiker