Jag tackar för förtroendet att hålla vårtalet i Gråbo som varit min arbetsplats de senaste nio åren.
Att säga farväl till vintern och hälsa våren välkommen är stort.
Våren, den tid då mörker och kyla ger vika och ljuset och värmen återkommer.
Naturen vaknar till liv och sträcker sina grönskande grenar mot ljuset.
Den lilla blomman får kraft och kämpar sig upp genom lager av mull för att söka sig mot solen, till ljuset och värmen.
Djuren ruskar av sig vinterrocken och fåglar gläder oss med sin sång.
En ny årstid står för dörren och även vi människor får förnyad kraft.
När vi ser den spirande grönskan och hör fågelsången fylls vi med hopp och förväntan.
Vi ger oss ut i naturen och möts av den lilla tussilagon, en yrvaken igelkott och en grönskande äng. Korna släpps ystra ut på bete.Vi förstår att de har längtat efter att ha tillbringat en lång mörk vinter inne i ladugården.
Vi drar in den lätta vårluften i lungorna och tänker på vad som ska komma härnäst; liljekonvalj, blommande hägg och underbart doftande syrén.
En mångfald av allt det vackra som naturen har att bjuda på.
Den bjuder också på kärs, nässlor och maskrosor – det som vi kallar ogräs. Men även ogräs har sin givna plats i naturen. Ogräs? Det beror endast på hur vi väljer att se på det. Ser vi ogräsets möjligheter, förvandlas det istället till en skatt, något fint och viktigt. Jag tänker på stuvad kärs, nässelsoppa och maskrossallad – god och näringsrik mat.
Väljer vi att ha ett öppet sinne och se möjligheter kan vi vända det negativa till något positivt. I ogräsets fall är det att ta vara på det som naturen erbjuder och på det sättet bidra till ett hållbart samhälle.
I eftermiddags gick jag en lov i trädgården. Jag möttes av en palett av färger och former; blåblommig vintergröna, lila penséer, gul forsythia och vit magnolia. Ett konstverk som naturen skapat. Ett konstverk som blir vackrare ju fler arter, färger och former som trängs i rabatten. Ett konstverk som är i ständig förändring.
Naturen visar på att olikheter är något positivt och vackert. Den utgår också från att samarbete måste ske t ex på det sätt som insekterna hjälper buskar och träd att utveckla bär och frukter. Vi tänker kanske inte alltid utifrån det perspektivet och hur vist naturen är inrättad. Den visar på vikten av mångfald och samarbetet.
Jag växlar över till oss -till människan- en del av naturen och ställer mig frågan?
Hur vacker skulle vår värld inte vara om vi möter våra medmänniskor med samma glädje, nyfikenhet och intresse som vi möter våren?
En värld där vi ser att olikheter berikar oss, ger oss inspiration och ny kunskap. En värld där vi hellre ser möjligheter än begränsningar. En värld som poängterar vikten av samarbete.
Vi hälsar våren med ett leende också önskar jag att alla människor ska bli bemötta.
Med dessa ord hälsar jag våren välkommen och utbringar ett fyrfaldigt leve för våren.
Eva Persson
Rektor Ljungviksskolan
Foto: Johan Holst